Proposició sobre Plaça Botticelli al Ple del Districte

En el proper ple del districte la CUP Capgirem Barcelona d'Horta-Guinardó presentarem una proposició sobre la Plaça Botticelli, un punt de trobada per al jovent d'Horta, la Clota, Montbau i Vall d'Hebron, així com per a les jugadores de petanca i de famílies i grups que gaudeixen de l'aire lliure. Volem que es prioritzi la reforma de la plaça durant el present curs, que es reactivi el procés participatiu de base comunitària per tal de definir-ne els usos i necessitats i que s'informi dels acords presos per l'anterior govern.

El 10 d'octubre de 2013 la web del Patronat Municipal de l'Habitatge recollia l'adjudicació, en data 2 del mateix mes, mitjançant subhasta, de la propietat de sis locals de la promoció Can Cortada a Mercadona. La venda orquestrava la concessió en règim de dret d'aprofitament d'espai urbà durant 50 anys, per a la construcció i utilització d'un aparacament a la plaça Botticelli.

Tot repassant les xifres, ens adonem que estem parlant d'una superífice que, sumant tots sis locals, és de 3.033 metres quadrats, i d'un aparcament de dues plantes subterrànies que consta de 124 places i que té una superfície de 5.750 metres quadrats. La concessió, doncs, feta per 6,8 milions d'euros, constitueix una autèntica ganga.

Una ganga i alhora un escàndol urbanistic de cessió d'un espai públic de zona verda per convertir-lo en totxo, amb conseqüències de pèrdua d'espai per a les veïnes i d'impacte medioambiental. Tot això per atorgar-lo a una empresa immersa en escàndols de precarització i explotació laboral, investigada per presusmpte finançament irregular del PP. En definitiva, un mal canvi per al barri: plaça per màfia.

La plaça Botticelli era i és un punt de trobada per al jovent d'Horta, la Clota, Montbau i Vall d'Hebron. Hi ha un rocòdrom, graffiters que pinten i caus i esplais que hi fan les seves activitats. També és un punt de trobada per a les segones joventuts de les jugadores de petanca. I, a més, és testimoni mut d'esmorzars de famílies i grups que aprofiten per gaudir de l'aire lliure.

L'aparició d'aquesta notícia va mobilitzar les veïnes dels barris esmentats i, com diuen a les Terres de l'Ebre, no permetrem que ens prenguin «ni un pam de terra, ni una gota d'aigua»: la plaça és nostra i la plaça és vida.
El resultat de les mobilitzacions va ser l'aturada del projecte, el juny de 2014, per tal d'obrir un procés participatiu, que es va iniciar però que mai no s'ha acabat.

Com a veïnes de la zona volem saber, volem trencar el silenci de l'actual govern del districte i, per això, en el proper ple del districte la CUP Capgirem Barcelona d'Horta-Guinardó presentarem una proposició, en la qual demanem:

  • Prioritzar la reforma de la plaça durant el present curs, per tal que les veïnes puguin gaudir d'aquest espai públic amb dignitat, qualitat i garanties.
  • Reactivar el procés participatiu per tal de definir els usos de l'espai i les necessitats de dignificació, pero partint de la base que s'eviti la privatització i es garanteixi l'actual format.
  • Garantir un procés participatiu des d'una base comunitària amb informes públics periòdics, per tal que tothom en pugui fer el seguiment.
  • Informar i fer públics els acords presos per l'anterior govern referents a la cessió d'ús de la plaça durant els propers 50 anys a la cadena de supermercats Mercadona i fer públics els contractes que es van signar.

Una ganga i alhora un escàndol urbanistic de cessió d'un espai públic de zona verda per convertir-lo en totxo, amb conseqüències de pèrdua d'espai per a les veïnes i d'impacte medioambiental.