Retirem els símbols de l'opressió

Fa anys que els moviments socials d'Horta-Guinardó han arrencat plaques franquistes dels nostres carrers: les del jou i les fletxes del Ministerio de la Vivienda. El símbol del jou i les fletxes era el dels Reis Catòlics, els tirans genocides que van tenir la idea de posar l'estrella de David a les jueves per segregar-les de la resta de la població; els creadors de la Inquisició; els iniciadors de l'extermini de milers de nadiues americanes; els que van expulsar els jueus.

Aquest jou i les fletxes imperials formaven l'escut del partit feixista espanyol, la Falange. És l'esvàstica espanyola, un dels símbols del règim iniciat amb el cop d'estat de l'assassí Franco, que després d'una xapa i pintura, el 1978, perviu en els nostres dies. És el símbol del règim que va iniciar una guerra que, tenint com a aliats Hitler i Mussolini, va bombardejar Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona, València i una gran quantitat de ciutats i viles dels Paisos Catalans, i que va assassinar milers de persones. D'aquestes, 140.000 jeuen encara sense identificar per cunetes i descampats de tot l'estat espanyol, ja que els successius governs estatal, autonòmic i municipal no han fet res, 40 anys després de la seva Constitució.

La pressió popular ha fet que, finalment, a Barcelona l'Ajuntament hagi començat a retirar les plaques de la vergonya. Però no podem aturar-nos aquí: hem de retirar dels carrers dels Paisos Catalans els noms que simbolitzen qualsevol tipus d'opressió: els noms dels militars, polítics i eclesiàstics del règim feixista; els noms de reis, nobles i borbons; els noms dels bisbes, símbols del patriarcat; els noms dels tractants d'esclaus com Antonio López. En definitiva, els noms de militars i senyors de la guerra de tots els temps i dels intel·lectuals que creaven els relats per a legitimar-los.

I juntament amb els noms de carrers i places, també cal retirar tot tipus d'estàtues que honorin la memòria d'opressors i botxins. Volem construir una República que vagi de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó; catalana, lliure, socialista i feminista. El primer pas per a fer-ho serà netejar els nostres carrers de noms i símbols d'aristòcrates, burgesos, bisbes i militars per anar-los substituint pels de lluitadores del poble, que siguin el paisatge en què construirem la Unitat Popular per governar-nos.

Hem de retirar dels carrers dels Paisos Catalans els noms que simbolitzen qualsevol tipus d'opressió.