Comunicat: per què la CUP d’Horta-Guinardó no ha assistit al darrer Ple de Districte?

Benvolgudes veïnes,

Com sabeu, el maig de 2015 la CUP Capgirem Barcelona es va presentar a les eleccions municipals per tal de revertir la lògica d’una institució pensada per a respondre als interessos de les grans oligarquies de la ciutat, més que per servir a les persones. Desenes d’òrgans de participació no-vinculants, decisions a porta tancada i en comissions, … formen part d’una estructura que acaba atorgant poc o cap poder als districtes i barris, concebuts com a mers òrgans de “desconcentració de la gestió”.

 

Els aires “de canvi” que bufaven en aquell moment convidaven a pensar que es podrien fer avenços en aquest sentit. Uns canvis que havien de venir donats per la voluntat política i alhora de l’enginy necessari per superar i desobeir aquestes normes quan fos necessari, per tal de fomentar l’empoderament de les classes populars.

Passats dos anys des d’aquell moment, la realitat que ens hem trobat és molt diferent. El govern no ha mostrat cap voluntat mes enllà del “maquillatge” polític. Tot i que des de la institució central s’ha dut a terme algun projecte de canvi , la realitat és que totes aquestes reformes no han suposat ni de bon tros -ni tan sols apunten a- un canvi estructural o vinculant en el funcionament democràtic de la ciutat i la descentralització de competències als districtes. Uns canvis que si hi hagués voluntat serien possibles -mitjançant els canvis en els Reglaments de Ciutat- però que enlloc d’això van acompanyats d’excuses “reglamentistes” i d’una notable desmobilització.

Com a consequència, els Districtes continuen essent òrgans sense competències., i conseqüentment, els seus plenaris esdevenen actes  buits de debat polític i totalment burocratitzats, que desperten un interès mínim entre la ciutadania. Uns plens eterns, sense cap mena d’utilitat i impacte, més enllà d’assegurar uns sous i unes dietes als consellers i conselleres que hi participen. Uns sous i dietes als quals la nostra consellera ha renunciat per decisió política de la candidatura.

Arribades a aquest punt, creiem oportú fer una valoració i reflexió profunda de la nostra lluita institucional al districte i també sobre els seus òrgans institucionals. Durant aquests dos anys hem intentat donar compliment al nostre compromís cap a la ciutadania i al nostre projecte polític. Havent constatat que a nivell de Districte aquesta tasca és totalment impossible -i sense renunciar a aprovar mesures que des de l’Ajuntament serveixin per retornar el poder als barris-, creiem que cal repensar els mecanismes de participació que tenim per tornar a portar la batalla ideològica a les institucions de Districte, o, en cas contrari, abandonar-les.

És per aquest motiu que l’Ariadna Gàlvez no ha assistit al darrer ple del consell de districte d’Horta-Guinardó. Enlloc d’això, celebrarem un debat obert per tal de repensar la nostra activitat institucional i el paper de les lluites populars cap a les institucions de Districte. Us convidem a participar-hi!

Els canvis serien possibles mitjançant els canvis en els Reglaments de Ciutat però no es fan per excuses “reglamentistes” que generen una notable desmobilització.