Declaració Institucional per l'ajuda als camps de refugiats saharauís

El passat dimecres 2 de desembre el Ple de Districte d’Horta-Guinardó, a proposta de la CUP Capgirem Barcelona,  va aprovar una Declaració Institucional a favor de l’ajuda als camps de refugiats sahrauís. Les pluges torrencials del passat mes d’octubre han destrossat els campaments provocant una veritable catàstrofe humanitària, que ha fet que molts dels seus habitants perdessin les seves pertinences i moltes de les seves reserves d’aliments.
Horta-Guinardó és un territori agermanat amb la Daira Bucraa, dels camps de refugiats de Tindouf, i, a través de l’associació Sàhara Horta, té un compromís actiu amb el poble sahrauí; és conjuntament amb aquesta associació que vam elaborar el text que es va presentar al ple. 
La Declaració va ser aprovada per tots els grups i va ser llegida en el Ple per la nostra consellera. Però no volem que, com passa sovint en les declaracions institucionals, es quedi en un acte merament simbòlic sense concreció, i és per això que vetllarem i treballarem perquè els acords es compleixin i n’informarem puntualment.

Aquí en teniu el text íntegre:

Declaració institucional per ajuda d’emergència als camps de refugiats sahrauís per la catàstrofe humanitària que viuen després de les pluges torrencials del passat mes d’octubre.
 
Els campaments de refugiats sahrauís, situats al desert algerí de Tindouf, han patit l’efecte d’un seguit de pluges torrencials, acompanyades per intenses ratxes de vent, que hi han causat grans inundacions i destrosses. 
Les pèrdues d’habitatges, aliments i equipaments ha estat molt important. Són moltes les famílies que han perdut totes les seves pertinences, inclosa la petita reserva d'aliments de què disposaven, és a dir una ració mensual per 160.000 persones. Segons els equips de la Mitja Lluna Roja Sahrauí (MLRS) presents sobre el terreny, alguns refugiats van resultar afectats encara que no s'han de lamentar pèrdues humanes. Milers de famílies s’han vist obligades a estar a la intempèrie per manca d’edificis segurs. Els danys i pèrdues materials han estat considerables. Pel que fa als centres socials, s'està fent una avaluació dels danys o esfondrament dels centres de salut, d'educació i d’altres, sobretot pel que fa a material de manteniment d'edificis. 
En un comunicat del dia 24 d’octubre, l’MLRS diu que els seus equips sobre el terreny han identificat més d’11.000 famílies que podrien haver perdut la seva casa o haima. 
Davant d’aquesta situació alarmant l’MLRS llença una crida als països donants, a les organitzacions internacionals, les ONGs, al moviment solidari, a la societat civil i a tots els amics i amigues del Poble Sahrauí per col·laborar com més aviat millor, realitzant donacions d’emergència per atendre les necessitats més urgents de la població: abastiment d’aigua, d’aliments, de haimes, de mantes, d’equipaments domèstics bàsics, material higiènic i la rehabilitació o reconstrucció d’edificis. 
Horta-Guinardó és un territori agermanat amb la Daira Bucraa, dels camps de refugiats de Tindouf, i per tant el nostre compromís amb aquest poble ha de ser més proactiu, i no limitar-se només a un fet simbòlic. 
Volem recordar que aquest any es commemoren els 40 anys d’ocupació del Sàhara Occidental. Un conflicte, el del poble sahrauí, que fa massa anys que dura. Un conflicte que es pot resoldre políticament, tenint en compte les resolucions de l’ONU que insten a celebrar un referèndum d’autodeterminació. Un dret contínuament boicotejat pel Marroc, davant de la complicitat de la comunitat internacional. 
Cal també recordar el deute històric i polític que té l’Estat Espanyol amb el Sàhara Occidental, ja que segons la legalitat internacional continua essent colònia espanyola fins que es realitzi l’esmentat referèndum. De nou, l’Estat espanyol atempta contra la llibertat dels pobles, incomplint a més, en aquest cas, el dret internacional. 
Per tot això, i d’acord amb el que estableixen els articles 54.1, 60.2, 64.3 i 101 del ROM, el Ple del Districte d’Horta-Guinardó acorda: 

1. Reiterar una vegada més el suport a una solució del conflicte basada en l’exercici del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, tal com estableixen les resolucions 1754, 1783, 1813 i 1871 de les Nacions Unides. 
2. Sol·licitar a la Direcció de Cooperació al Desenvolupament, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Barcelona i al Fons Català de Cooperació que ajudin a socórrer les víctimes i a reconstruir els campaments de refugiats, que pateixen actualment una situació extrema. 
3. Impulsar una campanya de sensibilització que permeti visibilitzar el conflicte sahrauí als nostres barris. 


Barcelona, a 23 de Novembre de 2015

 

(Foto publicada a la web http://www.sossahara.org/)
(Video extret de la web de l'Ajuntament de Barcelona)